сряда, 24 февруари 2016 г.

Гъбки шийтаке от нашата Странджанска ферма



    Напоследък доста се говори за различни видове гъби и техните лечебни своийства.
Гъбата шийтаке  е ядивна кафява гъба, която расте в изобилие в страните от Източна Азия. Именно в тези страни тя е култивирана и се отглежда целенасочено. Любопитно е, че в Япония шийтаке е символ на дълголетието.

Според известния американски противораков кетъринг център Sloan-Kettering Cancer Center, шийтаке съдържа лентинан, бета глюкан, който стимулира имунната система и активизира клетките. В източноазиатската кухня шийтаке се използва широко както в сухо, така и в прясно състояние. В китайската кухня най-често гъбата се сотира и става част от вегетариански ястия, каквото е ястието "Насладата на Буда". В Япония се прибавят към супата мисо, към вегетарианското ястиедаши, както и към много задушени гозби. В Тайланд пък шийтаке най-често се пържи или задушава.( Информацията е взета от http://kulinar.bg/ )
Ето ги нашите първи гъбки  :)   ееех, колко ги чакахме...





Освен,че се използва в кулинарията като деликатес, тази гъба има и редица полезни свойства:
Шийтаке е богат източник на желязо, а също на протеини, диетични фибри, витамин С, витамин В6, фолати, магнезий, калий, цинк, манган, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, мед и селен. В химическия състав на шийтаке влизат полизахариди, еритаденин, протеини, мастни киселини, витамин D, B2, B12. Мастните киселини са основно ненаситени. Друга съставна част със силни терапевтични качества са глюканите, които участват в състава на клетъчните стени. Шийтаке съдържат и Лентинан, бета 1,3-свързан глюкан полизахарид, който реверсира растежа на туморите, като повлиява не директно на туморите, а стимулира имунната система. Той е модератор на биологичната реакция, който засилва действието на имунната система, подобрява действието на Т-лимфоцитите. Поради големия си молекулярен размер, Лентинанът не се абсорбира ефикасно при орален прием. Лентинанът активира алтернативна пътека, като стимулира макрофагите и по този начин спира растежа на туморите. Може да активира и секрецията на интерлеукин-1, което да помогне за стимулиране на Т лимфоцитите. Лентинанът помага за намаляване на разрушаването на хромозомите, причинено от фармацевтичните антиракови лекарства. Еритаденин, алкалоид от шийтаке, е с подобна на нуклеотидите структура и намалява холестерола и мазнините чрез подпомагането на тяхното отделяне. За аминокиселината в шийтаке се смята, че подпомага преработването на холестерола в черния дроб. Тези гъби съдържат 1/3 от препоръчителните дневни дози селен. Те са вкусни и могат да се готвят. Друга важна тяхна функция е да третират хранителните дефицити и заболяванията на черния дроб. Поради привлекателния си аромат и голям брой полезни характеристики, доста често вегетарианците използват гъбите за заместител на животинския протеин. Един от най-мощните антиоксиданти, които се намират в гъбите шийтаке е L-ерготионеин. Други здравословни качества на шийтаке включват благотворното влияние при хепатит, рак, артрит, херпес и подпомагане на отслабването. (информацията е от http://zdravosloven.com/portal/statii/meditsinski-gabi-reishi-maitake-shiitake-632.html)


За поръчка на пресни гъбки Шийтаке:
телефон за контакт: Иван Димитров 0897 776265;
Mail: rozali189@yahoo.com
или ако имате път до Странджа планина, заповядайте на място :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар